Luang Prabang, Laos (2)

Vanmorgen om 5.00u opgestaan om vervolgens om 6.00u aan mijn ontbijtje van gebakken rijst met kip en een Pepsi te zitten. In afwachting van de monikken die hun eten komen ophalen voor die dag. Nu maar hopen dat ze ook langs komen daar waar ik nu ben. Maar dat zal haast wel want er zitten allemaal lokale mensen aan de straat met volle pannen sticky rice (kleef rijst).

En inderdaad… eerst komt er een klein groepje oranje aangelopen en later een enorme lange rij. En daarbij dan dus ook al monniken vanaf een jaar of 12. Je kan het maar vroeg genoeg gedaan hebben. Het monik zijn.

Ik ben niet de enige die er zo vroeg bij is. Er zijn nog een paar van die touristen gewapend met een camera. Ik denk dat ik wel een paar leuke plaatjes heb geknipt.

Om 7.00u op zoek naar een boot richting de Pak Ou Caves. Er staan daar enorm veel oude buddha beeldjes bij elkaar in een grot aan de Mekong. Iemand wil me meenemen voor $50. Ik denk die is gek. In de lonely planet staat dat dat $15 dollar moet kosten. Ik zeg ik ga voor $15 mee en meer betaal ik niet. Uiteraard wil ie naar $20 maar ik loop door.
En dan kan het natuurlijk wel ineens voor $15. Maar hij kon pas om 8.00 vertrekken en dan moest ik een uur wachten en daar had ik geen zin in. Dus ik nog even verder gekeken. En toen vond ik een boot die met onderhandelen op $18 uitkwam en wel direct kon vertrekken.
Nou niet dus. De motor starte niet !
Kon ik gelukkig direct met een andere boot meevaren.
We zijn nog geen 10 minuten van onze 2 uur durende reis onderweg gaat het onweren en komt de regen met bakken naar beneden. Heb ik weer !
Maar na een kwartier is het weer droog. Maar de luchtvochtigheid is nog steeds met een turks stoombad te vergelijken.
Eindelijk aangekomen zijn er twee grotten. Een beneden (nah een kleine trap op) en eentje boven (en dat is een hele lange trap op met die warmte!!).
In die grotten stonden geloof ik de oudste buddha beeldjes die ik ooit gezien heb. Leuk om te zien.

Daarna de Nam Ou opgevaren. En dat is echt schitterend. Dat is een rivier die in de Mekong uitmond.
Het is een rustige rivier (dus heel mooi vlak water). Geen (of weinig) toeristen. En je hoort er nix anders dan alleen oerwoud geluiden. En de bergen gaan met hele hoge steile wanden de rivier in. Een genot voor het oog.
Daarna via een klein dorpje, waar ik wat gegeten heb, weer terug naar Luang Prabang gevaren. Deze tocht was met stroom mee en duurde maar 1 uur.

Published
Categorized as Laos

Leave a comment