Luang Prabang, Laos (1)

Sawadee! 

Gisteren aangekomen in Luang Prabang. Dat ligt wat meer in het noorden van Laos. Maar minder koud is het zeker niet. Integendeel !
Het water gutst hier constant van mijn lijf. Maar flink door blijven drinken dus.

Toen ik vanaf Vientiane naar Luang Prabang ging werd ik uiteraard afgezet bij de domestic terminal. Nah een terminal kun je dat niet echt noemen. Als je weleens Yorin travel ziet en ze zitten ergens in Africa, met zo’n vliegveld moet je het dus vergelijken. Zeker wel grappig om me te maken.

Al wachtende op mijn vliegtuig kom ik een koppel tegen die ook deze kant op gingen voor een weekje vakantie. Zij (UK) gaat hier werken (in de gehandicapten branche) en hij (NL) gaat hier ook iets proberen te vinden. Ze gaan in het zuiden wonen, in Savannakhet.
Met veel moeite hebben we een dag van te voren nog een verblijfplaats kunnen regelen.
Ik zit nu overigens wel in een paleis. Een gigantische kamer. En tja… als je even je fantasie laat werken en je beeld je in dat je in een voormalig frans beinvloed land zit en je zit vlakbij de Mekong. En aan de overkant een tempel waar de monikken hun mantras aan het opzeggen zijn, dan kun je je er mischien wel iets bij voorstellen hoe dat is.
Ik zit in een kamer van $50 per nacht. Effe een aanslag op het budget. Iets goedkopers kon ik niet vinden hier ivm het Lao New Year. Veel mensen uit Laos komen allemaal deze kant op om het nieuw jaar te vieren. Dus alles vol. Rebecca moet vandaag nog aankomen en onderdak zien te vinden. Ik hoop dat het haar allemaal gaat lukken.

Ik haalde net even de gehandicapten branch aan want er zijn hier enorm veel gehandicapten in Laos. Waarschijnlijk heeft dat met de vietnam oorlog te maken. Er ligt hier onder andere nog veel onontplofte minutie in de bush. Wellicht dat stoffen die daaruit vrij komen deze grote aantallen gehandicapten veroorzaakt. (Bedenk dat een stuk bush wordt plat gebrand, er wordt rijst op verbouwd en iedereen eet dat weer.)

Gisteren een heuvel beklommen die hier midden in het centrum ligt. En dat is een hele klim als het buiten 35 – 40 graden is. Even van het uitzicht genieten, uitrusten en weer naar beneden. Wat was daar nou eigenlijk het nu van ?
Ik weet het zelf ook niet.

Verder vandaag wat meer rondgelopen in de hitte en het paleis en een tempel bezocht (foto in de vorige mail).
Nog tegen een Laotiaan aangelopen. Nah hij eigenlijk tegen mij.
Kaper uit Vientiane, dat tref ik weer he. Hahaha
Daar even verder mee opgetrokken. En even met zijn vrienden en vriendinnen gemaakt. Allemaal bij een kapsalon/beautycentrum waar een stuk of 20 meisjes werden opgetuigd om met de Miss Luang Prabang verkiezing vanavond mee te doen. En da’s weer in het kader van de festiviteiten van het nieuwe jaar.
De winnares mag donderdag in de processie mee (de rest overigens ook maar zij wordt gedragen op een hoge stoel).

De buddha’s en monikken worden voor de processie ‘gewassen’ om het nieuwe jaar weer in te kunnen. Dat wassen bestaat uit besprenkelen met water. Maar uiteraard vind de jeugd het hier leuker om gewoon een hele emmer water over je heen te gooien. Dus af en toe ben je compleet doorweekt maar natuurlijk door de hitte ook weer snel droog.

Op de dag van de processie,donderdag, vertrek ik nadat ik er een stuk van heb gezien richting Chiang Mai waar het Thai New Year net een dag later begint. Dus daar zal ik het hele ritueel ook weer meemaken.

Published
Categorized as Laos

Leave a comment